High:Five afholder i samarbejde med Sydøstjyllands Politi konference i Fængslet i Horsens 6. marts 2014

“Det at få et arbejde har gjort, at jeg tør drømme om en fremtid uden for fængslet”

Sådan siger Daniel, som er blevet ansat hos Lantmännen Schulstad A/S i Vejle, på trods af adskillige pletter på straffeattesten.

Det er historier som Daniels, der vil være i omdrejningspunktet, når Hans Kongelige Højhed Prins Joachim åbner erhvervskonference i Horsens den 6. marts 2014. Konferencen har som mål at styrke virksomheders sociale ansvar i Sydøstjylland.

Undersøgelse foretaget af Rambøll viser, at der er betydelige menneskelige og økonomiske gevinster at hente, hvis unge med en plettet straffeattest kommer i job eller uddannelse. Forudsætningen for succes er dog, at de unge, offentlige myndigheder og private virksomheder arbejder sammen. High:five har specialiseret sig i at bygge bro mellem disse instanser. Hvordan dette kan gavne både de unge, virksomheder og samfundet som helhed vil være omdrejningspunktet, når High:five og Sydøstjyllands Politi afholder erhvervskonference d. 6. marts 2014 kl. 13 -16.30 i Horsens.

High:five hjælper unge mellem 15 og 30 år, der har været kriminelle, tilbage på ret kurs ved etablering af job og uddannelse. Dette sker i tæt samarbejde med Kriminalforsorgen, kommuner, politi og virksomheder.

Samfundsøkonomisk gevinst

Samarbejdet er til gavn ikke kun for de unge, men også for samfundet som helhed: Undersøgelsen viser, at for afsonerne er det samfundsøkonomiske overskud pr. matchet deltager i High:five op til: 1,4 mio. kr. – hvis effekterne varer resten af livet. Besparelserne sker i form af reducerede udgifter forbundet med kriminalitet (politi, retssager, afsoning mv.) og øgede skatteindtægter fra ekstra lønindkomst – og dermed også reducerede overførselsindkomster.

Gevinst for virksomheder

En afgørende part i dette er virksomheder, som er villige til at give en ung med plettet straffeattest en ny chance i livet. Virksomheden selv, vil dog også kunne drage fordele af samarbejdet:

Virksomheden har mulighed for at beskrive krav og forventninger til kandidater, som High:five videresender til samtale på virksomheden. Kun kandidater der matcher disse krav, vil blive videreformidlet til virksomheden. Samtidig bliver virksomhedens sociale profil styrket.

Det er desuden High:fives erfaring, at virksomheden får en yderst motiveret og loyal medarbejder, som gør en stor indsats på arbejdspladsen. Samtidig bliver de øvrige medarbejdere motiveret af, at gøre en forskel for en person der har brug for hjælp og føler stolthed over at arbejde i en socialt ansvarlig virksomhed.

En virksomhed som allerede har indgået et samarbejde med High:five er Lantmännen Schulstad A/S i Vejle. Distributionsleder Aage Lau Flink udtaler:

“Vi har indtil videre én ung ansat gennem High:five, og det har vist sig at være en succes. Som virksomhed mener vi det er vigtigt, at tage et socialt ansvar ved at hjælpe dem som vil arbejde, men som måske har svært ved at få foden inden for på arbejdsmarkedet. Samtidig vil vi gerne afspejle samfundet som helhed på vores arbejdsplads – det skaber en fleksibel arbejdsstyrke som er vant til at tage hensyn til hinanden. Vi vil gerne, når muligheden byder sig, ansætte flere unge gennem High:five – det ville da være dumt at sige nej til en succes! Jeg vil samtidig opfordre andre virksomheder til at gøre det samme. Samfundsøkonomisk er det i alles interesse og vi må løfte i flok. Giv det en chance – det er ikke farligt og High:five er der til at støtte, hvis behovet skulle være der”.

Også for de unge kan det at få et job ændre deres tilværelse fuldstændigt. Daniel, som er blevet fastansat i Lantmännen Schulstad A/S i Vejle, har adskillige pletter på sin straffeattest. Daniel fortæller:

“Det er svært at få et job, når man har en plettet straffeattest. Og når man ikke har et job og tjener penge, så er det fristende at komme til at “tænke lidt for kreativt” og begå kriminalitet.

Det, at jeg har fået en ny chance, betyder ALT for mig: Jeg er sikker på jeg havde siddet i fængsel nu, hvis jeg ikke havde fået hjælp til at få et arbejde. At jeg tjener mine egne penge har givet mig en masse muligheder som fx at rejse eller invitere en sød pige ud at spise. Det er også dejligt ikke hele tiden at skulle se sig over skulderen af frygt for, at Politiet eller andre er efter mig, og jeg har fået ro på mit liv. Jeg har faktisk aldrig haft det bedre end nu! Nu tør jeg drømme om en fremtid med et hus, en familie og en uddannelse!”.

Politi Døgnrapporter: 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *